Mallorca feiten

mallorca

Mallorca is gelegen in de westelijke Middellandse Zee en is het grootste eiland van de Balearen, een eilandengroep die beschouwd wordt als een van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld.

Het eiland is ongeveer 3.600 km2 groot en is de thuishaven van meer dan 780.000 bewoners, waarvan de helft in de hoofdstad, Palma de Mallorca, leeft. De toeristische cijfers zijn echter heel wat hoger want Mallorca ontvangt elk jaar meer dan 10 miljoen toeristen die allen op zoek zijn naar de 3 befaamde Z’n van het eiland: Zee, zon en zand.

Taal en leven op Mallorca

Aangezien het eiland behoort tot Spanje is de officiële taal op Mallorca het Spaans, hoewel men vanwege de grote aantallen toeristen die het land bezoeken erg eenvoudig mensen kan vinden (en ook bedrijven) die ook Engels, Duits en Iers spreken.

Mallorca is ook een erg gevarieerde locatie, en is niet enkel beperkt tot het aanbieden van prachtige stranden. Het eiland heeft ook meerdere andere attracties zoals resorts en kleine pretparken en heeft ook de beste keuken die men in heel Spanje kan vinden.

Geschiedenis

De eerste sporen van beschaving op Mallorca dateren terug tot het jaar 6000 v. Chr. Er werden grafkamers gevonden van mensen uit het Paleolithisch tijdperk in het gebied. Vele eeuwen later werd de regio bezet door de Romeinen, die de regio deden bloeien en de steden Alcudia en Palma vestigden.

Daarna, in het jaar 534 werd het eiland veroverd door de Byzantijnen die het christendom introduceerden en begonnen met de bouw van kerken op het eiland. Deze situatie hield een tijdje aan waarna een reeks conflicten begonnen die eeuwen lang duurden. Daarna, in de 19e eeuw leed het eiland onder een enorme terugval vanwege een ziekte die alle wijngaarden vernielde, wat op dat moment de grootste bron van inkomen was. Dit zorgde ook voor een migratiegolf van mensen uit Mallorca die naar het vasteland trokken. Aan het begin van de 20ste eeuw werd Mallorca een erg sterke pion in de Spaanse Burgeroorlog aangezien het een van de grote Nationalistische bolwerken was. Dit eindigde met de slag van Mallorca die plaatsvond op 12 september 1936, waarbij de Republikeinen werden gedwongen het eiland te verlaten.

De grote doorbraak kwam er voor Mallorca in de tweede helft van de 20ste eeuw toen het een belangrijke toeristische bestemming werd, beginnend met slechts 500.000 toeristen in 1960 tot meer dan 10 miljoen vandaag.

Klimaat

Het weer op Mallorca is tamelijk representatief voor het weer op andere mediterrane locaties, en het biedt bezoekers erg gevarieerde temperatuur doorheen het jaar, met meer dan 300 dagen zonneschijn in die periode. Gemiddelde temperaturen in de zomer schommelen tussen 24°C (75°F) tot 28°C (82°F), wat van de stranden van Mallorca een ideale plek maakt om te genieten van vakantie. De maanden die het meeste zon zien zijn juli, augustus en september, met meer dan 11 uren zonneschijn per dag. Dit is verreweg de drukste periode op het eiland aangezien het dan het meest bezocht wordt.

Wanneer het weer echter minder wordt tijdens de andere maanden is het eiland nog steeds erg aangenaam en heeft het mild en ietwat warm weer. Voor mensen die echter enkel heet en zonnig weer willen zijn november, december en januari de te vermijden maanden. Temperaturen kunnen dan zakken tot 4°C (39°F). Regen wordt er bijna nooit gezien, hoewel het soms voorvalt vanwege de bergachtige gebieden op het eiland die een hogere concentratie regenwolken met zich meebrengen

Vervoer

Een van de grootste voordelen op Mallorca is dat het een van de eenvoudigste eilanden is om rond te trekken in de hele eilandengroep, ondanks de grootte. Het heeft een grote variëteit aan vervoerswijzen voor bezoekers om uit te kiezen. Hier zijn er enkele.

Boot – Aangezien het een eiland is, is Mallorca goed verbonden met een reeks locaties per boot, met cruise- en ferrydiensten beschikbaar langs de kust die het verbinden met de andere eilanden van de archipel en met het Spaanse vasteland.

Bus – Het busnetwerk op Mallorca is het beste van de hele eilandengroep, met bussen die geregeld beschikbaar zijn om zowel lokale bewoners als bezoekers naar alle grote dorpen en steden op het eiland te brengen. De stad Palma de Mallorca heeft een uiterst uitgebreid en handig busnetwerk dat alle belangrijke plekken van de stad aandoet tegen erg goedkope prijzen.

Autoverhuur – Het huren van een auto op Mallorca kan zowel leuk als frustrerend zijn tegelijkertijd. Aan de ene kant kan het rijden doorheen het stadscentrum en naar de belangrijkste attracties redelijk moeilijk zijn, aangezien het eiland vol nauwe drukke straten is. Aan de andere kant biedt een auto de bezoeker de unieke gelegenheid om uithoeken te bereiken waar minder mensen komen, inclusief enkele plekken met prachtige uitzichten.

Luchthaven – De luchthaven van Palma de Mallorca is de belangrijkste luchthaven op het eiland en ook een va de drukste in Spanje, met elke dag vluchten uit vele landen ter wereld die op het eiland aankomen of er halt houden op weg naar andere landen. De luchthaven huisvest ook enkele van de meest befaamde luchtvaartmaatschappijen ter wereld.

Bekende steden en dorpen op Mallorca

Als het grootste en een van de meest populaire eilanden van de Balearen is het eiland Mallorca de thuishaven van enkele van de meest interessante steden en dorpen in de regio, elk van hen heeft zijn eigen verschillende attracties zoals stranden en parken. Hier volgen enkele van hen.

Palma de Mallorca – Palma is de hoofdstad van het eiland Mallorca en herbergt meer dan 300.000 inwoners, alsook de meer interessante attracties van het eiland. De stad heeft een groot aantal gebouwen, inclusief kerken en kathedralen, alsook oude, nauwe steegjes en mooie tuinen.

Alcudia – Wordt beschouwd als de tweede stad van Mallorca en is populair vanwege de fantastische resorts en enkele van de mooiste stranden op het eiland. Het heeft ook een enorm nationaal park, het S’Albufera, en een erg mooie haven. De stad heeft ook een gevarieerde geografie die gaat van residentiele gebieden tot zelfs bergstroken voor de avonturiers.